kako PUTOVATI

Drugi po veličini grad u Republici Srbiji, glavni grad Autonomne Pokrajine Vojvodina, Novi Sad, nalazi se na samoj obali reke Dunav. Njegov povoljan geografski položaj predstavlja samo srce vojvođanskih ravnica.

Grad je povezan sa međunarodnim autoputem E-75 koji ga spaja sa Istočnom i Centralnom Evropom (Mađarska) i sa autoputem E-70 koji ga spaja sa Zapadnom Evropom (Hrvatska). Ali ako više volite putovanja vozom, međunarodna železnička ruta Beč-Budimpešta-Beograd-Istanbul prolazi kroz Novi Sad, i svaki voz pristaje u gradsku stanicu.

Ako ste ljubitelj prirode, možda biste više voleli doputovati u Novi Sad brodom rečnim putem Dunav-Majna-Rajna, i pri tom uživati u divnoj prirodi Vojvodine. Još jedan vid transporta do ovog veličanstvenog grada je i bicikl. Biciklistička staza(put) koji se zove „EuroVelo 6“ prolazi kroz grad. Počinje od Atlantika (Francuska) i prolazi kroz Evropu gde ulazi u Srbiju iz pravca Mađarske blizu grada Bački Breg. Prati tok Dunava sve do Nacionalnog parka „Đerdap“ i nastavlja do Crnog Mora.

Novi Sad je veoma dobro povezan sa svim velikim gradovima Evrope što i njega čini jednim od njih. Predstavlja jedan od kulturnih, političkih i ekonomskih centara u zemlji.