Нови Сад данас

Impozantan grad kulture i turizma na Dunavu, na obroncima Fruške Gore, Novi Sad, iz godine u godinu sve više cveta. Grad koji pruža ruke svima koji žele da uživaju u raznolikosti, umetnosti i uljudnosti. Predstavlja raskršće najvažnijih evropskih puteva, drumskih i železničkih, što značajno doprinosi industrijskom, kulturnom i privrednom razvitku grada. Danas je, posle svih nedaća koje je stojički podneo, savršen spoj istorije i budućnosti, tradicionalnog i savremenog načina života.

Ulica Modene Novi Sad
Ulica Modene

Mnogi mladi ljudi ga zovu „studentski grad“ jer je poslednjih decenija postao popularan izbor za nastavak školovanja i života posle srednje škole. Sigurno zato što pruža velike mogućnosti kako za izbor fakulteta, tako i za ostvarenje mladih u pogledu poslovnih prilika.

Ono čime grad danas može da se pohvali jeste ogroman turistički potencijal, univerzitetsko žarište sa 10 fakulteta, mnogobrojni privatni fakulteti i stručne škole, kulturne manifestacije koje privlače ljude sa svih meridijana, bajkoviti parkovi i kupališta.

Krenimo od istorijskog nasleđa i bogatstva koji oslikavaju grad u najboljem svetlu, a to su Dunav i Petrovaradinska tvrđava. Upravo zajedno čine neraskidivu savršenu celinu. Petrovaradinska tvrđava, smeštena na kamenitom brdu iznad Dunava, je jedna od najvećih i najočuvanijih tvrđava u Evropi, građena u baroknom vojnom stilu. Ispod nje se nalaze vojne prostorije i dugački hodnici u čak 4 nivoa (oko 16km dužine), izgrađena kako bi se vojska zaštitila od neprijatelja i mogla da živi u njima. Tvrđava je poznata po tzv. „pijanom satu“ čija mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate, kako bi lađari i iz daleka po lošem vremenu mogli da vide koliko je sati. Sat je poklon za grad od carice Marije Terezije. Danas se na Tvrđavi održavaju mnogobrojne manifestacije kao što su „EXIT“ muzički festival, poznat širom sveta.

Najviši organi Autonomne pokrajine Vojvodina smešteni su u zgradi Banovine koju popularno zovu „Mermerna lepotica“ i „Lađa na Dunavu“ jer joj fasadu krasi mermerni kamen sa ostrva Brač. To je jedna od najmonumentalnijih građevina savremenog doba, izgrađena 1939.godine.

Novosađani se posebno ponose jezgrom grada koji krasi Trg slobode, nastao u 18.veku. U središtu se nalazi spomenik Svetozaru Miletiću, a na zapadnoj strani Gradska kuća sa upečatljivim jonskim i korintskim stubovima, kopija gradske kuće u Gracu. Na suprotnoj strani Gradske kuće nalazi se katolička crkva Ime Marijino, a tu je i Hotel Vojvodina, zgrada prvo namenski izgrađena za hotel još 1854.godine.

Razlog zbog kog kažemo da je Novi Sad pravi evropski kulturni centar jeste institucija koja je najstarija ove vrste u Srbiji, a to je Srpsko narodno pozorište, osnovano 1861. godine. Od Trga slobode, na kom se najčešće okupljaju novosađani, ali i turisti, proteže se jedna od najstarijih gradskih ulica – Zmaj Jovina ulica. Meštani su je nazivali „Magazinski sokak“ zbog mnoštva zanatskih i trgovinskih radnji. Na kraju ulice nalazi se bronzani spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju, dečijem pesniku.

Spomenik Jovanu Jovanovicu Zmaju
Spomenik Jovanu Jovanovicu Zmaju

 

Još jedna od najstarijih ulica u gradu jeste Dunavska ulica sa dobro poznatim Dunavskim parkom. Tu se nalaze Muzej Vojvodine i Istorijski muzej. U Dunavskom parku i danas žive poznati srpski pesnici. Novosađani su se potrudili da se ne zaborave, izgradivši spomenike i biste Đuri Jakšiću, Miroslavu Antiću i Branku Radičeviću.

Iako je grad veoma živ danju, isto tako živi i noću. Mnoštvo klubova, kafića, restorana i splavova čini grad idealnim mestom za provode i proslave do ranih jutarnjih časova. Ljubitelji nacionalnih kuhinja imaju širok spektar restorana, od domaćih i ribljih sve do francuskih, kineskih i  indijskih.