Zgrada Hotela „Vojvodina“

Ovaj ugostiteljsko-hotelijerski objekat može da se pohvali kao najstariji takve vrste u Novom Sadu. Takđe, od ostalih hotela izdvaja ga i najduža fasada u gradu koja je dugačka čak 60 metara i ima 24 vertikalna otvora. Hotel je izgrađen 1854. godine u vlasništvu Johana Ajglera i zadržao je svoj originalni izgled (enterijer i eksterijer), ali ne i naziv. Prvo se zvao „Carica Jelisaveta“ po supruzi Franje Josifa, potom „Kraljica Marija“ i tek nakon završetka Drugog svetskog rata, preimenovan je u hotel „Vojvodina“.

Zgrada Hotela Vojvodina
Zgrada Hotela Vojvodina

Šezdesetih godina 19. veka, kada je hotel izgrađen, predstavljao je najsevremeniji vid hotelijerstva u gradu, sa 60 luksuznih soba, kupatilima, restoranom u skopu hotela i kafanom u prizemlju gde se okupljalo elitno društvo Novog Sada. Bio je centar i kulturnog i političkog života u gradu. Jedno vreme je vlasnik hotela bio veleposednik Lazar Dunđerski, te je tada ovo mesto predstavljalo i glavno mesto okupljanja ljudi iz sveta pozornice. 1895. godine u dvorištu hotela izgrađeno je pozorište Lazara Dunđerskog. Izgorelo je u požaru 1928. godine.

Hotel se nalazi na adresi Trg slobode 2 i raspolaže sa 59 soba, dve sale za sastanke, restoranom, parkingom, perionicom, barom i šoping centrom.

Hotel Vojvodina
Hotel Vojvodina
Zgrada Hotela „Vojvodina“