Vladičanski dvor

Vladičanski dvor izgrađen je 1901. godine na mestu starog koji je srušen 1849. godine u bombardovanju. Nalazi se na kraju Zmaj Jovine ulice i predstavlja remek delo arhitekture i čuvenog arhitekte Vladimira Nikolića. Projekat za dvor izradio je još 1899. Godine, ali ga nije potpisao on zbog toga što je tadašnji patrijarh bio Georgije Branković, Nikolićev kum, te bi javnost pomislila da patrijarh favorizuje svoje kumče. Projekat je stoga potpisao Ferenc Rajhl i Vladičanski dvor se, papirološki gledano, vodi kao njegov projekat.

Vladičanski dvor Novi Sad
Vladičanski dvor

Dvor predstavlja pravu kombinaciju nekoliko različitih stilskih uticaja i zbog toga ima veoma atraktivno neobičan izgled. Dekorativni elementi na dvoru su poreklom vizantijski i istočnjački, a takođe postoje i elementi koji podsećaju na fasade srpskih srednjovekovnih manastira. Ikonostas dvorske kapele je autorsko delo ruskog slikara Andreja Avceneva, a veliku trpezariju oslikao je Vladimir Predojević sa scenama iz Novog Zaveta.

Vladičanski dvor Novi Sad
Vladičanski dvor Novi Sad

Ispred dvora je 1984. godine postavljen bronzani spomenik najpoznatijem dečijem pesniku, Jovanu Jovanoviću Zmaju. Ovaj spomenik arhitekture je danas zaštićen kao kulturno dobro, a u funkciji je rezidencije bačkog episkopa Irineja Bulovića koji je i profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Vladičanski dvor