Spomenik Jaši Tomiću

Jakov Jaša Tomić (1856-1922) je najpoznatiji srpskom društvu kao političar, novinar i književnik. Iako je studirao medicinu, politika ga je više zanimala, te je svoj život okrenuo u tom smeru. Bio je prisutan istaknuti član Velike narodne skupštine koja je izglasala 1918. godine da se Banat, Bačka i Baranja pripoje Kraljevini Srba. Sarađivao je sa Svetozarom Miletićem u okviru Srpske narodne slobodoumne stranke koja kasnije dobija naziv Radikalna stranka, a takođe je bio i njegov zet.

Spomenik Jaši Tomiću
Spomenik Jaši Tomiću

Pošto je Jaša Tomić bio urednik lista “Zastava”, a njegov kolega iz strane Miša Dimitrijević lista “Branik”, između njih su postojale nesuglasice. Dimitrijević je počeo da objavljuje u svom listu intimne činjenice iz Tomićevog života, te ga je on pozvao na dvoboj da brani čast svoje porodice. Dimitrijević je to odbio, a Tomić ga je zatim ubio. Od strane najvišeg sudskog organa u Budimpešti, osuđen je na 6 godina robije. Umro je u Novom Sadu u 65. godini života.

Spomenik Jaši Tomiću Novi Sad
Spomenik Jaši Tomiću

Figura Jaše Tomića u Novom Sadu nalazi se u Dunavskoj ulici. Izrađena je od bronze i postavljena na postament od kamena 2006. godine. Njen autor je vajar Aleksandar Zarin.

Spomenik Jaši Tomiću