Pozorište mladih

Preteča Pozorišta mladih bilo je Lutkarsko pozorište osnovano 1932. godine u okviru Sokolskog društva Novi Sad. Prvi koji je doneo pokretnu pozorišnu scenu u Novi Sad sa 11 lutaka za pozorište bio je dr Lazar Dragić. Kasnije on postaje i prvi pročelnik Lutkarskog pozorišta. Tek posle 4 godine od osnivanja, pozorište je dobilo svoju salu u zdanju Spomen-doma „Kralj Aleksandar I“.

Pozorište mladih Ulaz
Pozorište mladih

Po završetku Drugog svetskog rata u kom je pretrpelo veliku štetu, pozorište nastavlja da radi pod nazivom Vojvođansko pozorište lutaka. Potom menja naziv u Gradsko pozorište lutaka, pa u Pozorište lutaka, da bi svoj trenutni naziv dobila 1968. godine. Iste godine odigrana je i prva predstava sa glumcima. Pozorište mladih predstavlja prvo lutkarsko pozorište u Srbiji.
1991. godine formirana je Dramska scena i izvođena prva predstava „Volšebnici“ koju je režirao Tibor Vajda. Osim Dramske scene, postoji i Scena za decu, te se predstave igraju u dve sale, velikoj i maloj.

Pozorište mladih Novi Sad
Pozorište mladih Novi Sad

O značaju ovog pozorišta govori bezbroj domaćih i međunarodnih priznanja, sa republičkih i međunarodnih takmičenja. Na scenama se odigralo više od 20 hiljada predstava od početka rada koje je pogledalo nekoliko miliona gledalaca.

Pozorište mladih