Poklon zbirka Rajka Mamuzića

Galerija likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića osnovana je aktom Skupštine opštine Novi Sad 15. novembra 1973. godine, a svečano otvorena 23. oktobra, 1974. godine na dan 30-ogodišnjice oslobođenja Novog Sada. Nalazi se u ulici Vase Stajića 1, u vili porodice Radulović.

Poklon zbirka Rajka Mamuzića
Poklon zbirka Rajka Mamuzića

Rajko Mamuzić (1914.-1994.) bio je kolekcionar i u ovu zbirku sakupio je stvaralaštvo svojih prijatelja, umetnika koji su stvarali samostalno ili u okviru grupa „Jedanaestorica“, „Decembarska grupa“ i „Zadarska grupa“. Prema stručnim tekstovima Vere Jovanović, Rajko Mamuzić je bio izuzetno oštar kritičar, zaljubljenik u umetnost velikih idela i imao je priliku da bude u društvu Save Šumanovića i otkrije njegove načine stvaranja umetnosti što je uticalo na njegovo viđenje likovnog stvaralaštva. U njegovoj kolekciji našli su se najznačajniji umetnici srpske savremene likovne umetnosti: Lazar Vozarević, Lazar Vukajlija, Mladen Srbinović, Boško Petrović, Zoran Petrović, Slava Bogojević, Aleksandar Luković i mnogi drugi. U zbirci su zastupljena dela nastala u prvoj deceniji posle Drugog svetskog rata. Na početku fond zbirke je sadržao 438 umetničkih dela među kojima su slike, crteži, tapiserije, skulpture i grafike.

Zgrada u kojoj je smeštena Galerija likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića ima 600 kvadratnih metara izložbenog prostora, na 3 sprata. Prostor se koristi i za druge kulturne sadržaje. Otvorena je za posetioce radnim danima osim ponedeljka i utorka u periodu od 09 do 17 časova. Fond umetničkih dela se vremenom popunjavao zahvaljujući donacijama drugih kolekcionara tako da danas galerija sadrži 933 umetničkih dela.

Poklon zbirka Rajka Mamuzića