Muzej Vojvodine

Prva ideja za osnivanje zbirke umetničkih predmeta u okviru muzeja rođena je 1825.godine u novinama “Letopis Matice srpske”. Posle 22 godine, ideja je i realizovana, 26. oktobra, na sednici Upravnog odbora Matice srpske, kada je doneta odluka da se formira Srpska narodna zbirka ili Muzeum, za potrebe čuvanja istorijskih znamenitosti i starih predmeta.

Muzej Vojvodine Bogato nasleđe Save Tekelije sakupljeno je kao prva zbirka i nakon nekoliko decenija, ona je prerasla u Muzej Matice srpske, 09. jula, 1933. godine, koji je osnovan kao prva javna kulturna institucija u Novom Sadu. Međutim, postojala je želja da se stvori muzej konkretizovan samo za Vojvodinu kao teritoriju, te iz te želje, 30. maja, 1947., nastaje Vojvođanski muzej izdvajanjem dela zbirke iz Muzeja Matice srpske. Vojvođanski muzej je po karakteru kompleksan je sadrži zbirke iz oblasti arheologije, istorije, istorije umetnosti, etnologije, zoologije, paleontologije, botanike. 1974. godine muzej dobija svoj objekat za obavljanje delatnosti, u zgradi bivšeg suda izgrađenoj po projektu Đule Vagnera, arhitekte. Osnovna delatnost Muzeja jeste istraživanje, prikupljanje, zaštita i stručna obrada sakupljenih predmeta, izlaganje i publikovanje istih, sve u cilju očuvanja kulture i istorije naroda Vojvodine od prvih ljudskih civilizacija pa do XX veka.
Iz krila Vojvođanskog muzeja proizašle su druge važne institucije zadužene za zaštitu spomenika kulture i prirodnih bogatstava, to su: Zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine, Zavod za zaštitu spomenika prirode Vojvodine, Muzej grada Novog Sada, Muzej radničkog pokreta i narodne revolucije i Pozorišni muzej. 1992. godine dolazi do spajanja Vojvođanskog muzeja i Istorijskog muzeja Vojvodine i tada ova ustanova kulture dobija naziv Muzej Vojvodine.
U okviru razgranate mreže Muzeja Vojvodine oformili su se sledeći depadansi: Muzejski kompleks u Kulpinu i Etno kuća „Brvnara“ u Bačkom Jarku.
Današnje zbirke muzeja čuvaju oko 500 hiljada originalnih predmeta, te se zbog toga on smatra najbogatijom i najstarijom muzejskom ustanovom u Srbiji. Svake godine zbirke se dopunjuju brojnim donacijama, poklonima, legatima i otkupom predmeta. Stalne postavke nalaze se na adresama Dunavska 35, Dunavska 37, Muzejski kompleks Kulpin i Etno park „Brvnara“. U okviru stalne muzejske postavke u Dunavskoj 35, izdvojene su arheologija, istorije, etnologija i stara gradska vojvođanska ulica. U Dunavskoj 37, predstavljena je Vojvodina u XX veku. U Kulpinu se može videti stilski nameštaj nastao pre 1700. godine, poljoprivredno oruđe i alatke iz perioda od XVIII do XX veka, i stare poljoprivredne mašine.
U Etno parku „Brvnara“ predstavljena je zavičajno-muzeološka zbirka koja pretežno ima etnološki karakter. Posetioci se mogu upoznati sa načinom života običnog čoveka, zemljoradnika u Vojvodini, njegovom drvenom kućom, nameštajem, posuđem, garderobom i slično.
Muzej Vojvodine je u svom dosadašnjem višedecenijskom radu dobio 4 nagrade „Mihajlo Valtrović“ koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije i Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzejskih organizacija za poseban doprinos u unapređivanju i razvitku muzejske delatnosti i za odlične rezultate u stručnim radovima. Takođe, zaposleni Muzeja osvojili su nagrade 2005. godine i 2007. godine za najbolje izložbe u Srbiji, a 2009.godine Muzej je proglašen za Najbolji muzej u Srbiji.
Ova ustanova kulture nalazi se na adresi Dunavska 35-37 i otvorena je za posetioce od utorka do petka u periodu od 09 do 19 časova i subotom i nedeljom u periodu od 10 do 18 časova. Nedeljom je ulaz slobodan.

Muzej Vojvodine