Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Ovaj objekat kulture osnovan je odlukom Skupštine AP Vojvodine 1. februara, 1966. godine kao Galerija savremene likovne umetnosti Novi Sad. Nekoliko puta je menjao svoj naziv zbog svog karaktera poslovanja, da bi 2012.godine konačno učvrstio identitet kao Muzej savremene umetnosti Vojvodine. Galerijska delatnost se vremenom proširila i na muzeološku, a likovni rad na savremenu umetničku teoriju i praksu. Zbog toga je nastala potreba za poslednjom promenom naziva ove ustanove 2012. godine.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine
Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Zbog nepostojanja uslova za obavljanje delatnosti, Muzej savremene umetnosti Vojvodine je tek 3 godine nakon osnivanja počeo sa radom i to u nekoliko pozajmljenih objekata u gradu kao što su Matica srpska, Tribina mladih, Dom JNA. Od 1984. do 1999. Muzej je radio u iznajmljenom objektu unutar Sportskog i poslovnog centra Vojvodina. Nakon toga biva izbačen jer se centar prisilno zatvara. Kontantan problem Muzeja savremene umetnosti Vojvodine nekoliko godina jeste nepostojanje sopstvenog prostora. Izložbe su se organizovale u prostorima drugih ustanova grada. 1998. i 2007. godine raspisani su arhitektonsko-urbanistički konkursi za idejno rešenje zgrade Muzeja, međutim oba puta se odustalo od istog. Posle toga, 2009.godine Izvršno veće AP Vojvodine donosi odluku da se bivši Muzej socijalističke revolucije ustupi na korišćenje Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Od 2012.godine postaje korisnik dela zgrade i na adresi Dunavska 37 obavlja svoju delatnost.

U bogatom fondu Muzeja nalazi se 2500 umetničkih radova među kojima su slike, grafike, skulpture, crteži, filmovi i fotografije iz druge polovine XX veka pa sve do danas. Stvaralaštvo potiče iz vojvođanskih predela, iz cele Srbije, ali i inostranstva. Veći deo fonda čine zbirke i pojedinačna dela koja su donacija vojvođanskih umetnika: Bogomila Karlavarisa, Milana Kerca, Milete Vitorovića, Zorana Petrovića, Dušana Milovanovića, Ankice Oprešnik, Boška Petrovića. A što se tiče zbirke stvaralaštva iz drugih država, ona je okupila neka od najznačajnijih imena svetske likovne umetnosti, to su: Viktor Vasarelij, Hundertwaser, Rafael Soto, Jim Cavea i drugi. Delatnost Muzeja obuhvata prikupljanje, čuvanje, istraživanje i izlaganje umetničkih dela savremenog doba i savremene umetnosti.

U okviru Muzeja formiran je Atelje za konzervaciju i restauraciju 2006. godine koji svojim stručnim radom pomaže da se sačuvaju i restauriraju umetnička dela svih vrsta.
Kako bi neprestano davali doprinos na popularizovanju kulture među mladim ljudima, pri Muzeju deluje i Centar za edukaciju, namenjen svim starosnim grupama posetilaca i zainteresovanih. Postoji i program edukacije za najmlađe. Redovno se organizuju besplatna stručna vođenja kroz izložbe, organizuju se radionice kroz konkurse za decu osnovnih i srednjih škola i za studente, prezentacije, debate i razgovori sa umetnicima. Kroz različite seminare koje Muzej organizuje u saradnji sa drugim institucijama, vrši se podučavanje iz oblasti menadžmenta u kulturi, tehno-ekološke umetnosti i savremene muzike.

Muzej je u prošlosti bio organizator podrobnih projekata koji su izučavali umetnost XX veka na teritoriji Vojvodine. Istraživačka i muzeološka delatnost nije jedini segment rada ove ustanove. U okviru njenog rada organizovana je i izdavačka delatnost (1969.godine) koja je sve dosadašnje izložbe predočila u kataloge koji će u budućnosti predstavljati materijalne dokaze za izučavanje savremene umetnosti. Izdavaštvo je objavilo i obimne istorijske preglede savremene umetnosti Vojvodine, mnogobrojne monografije umetnika, studije i časopise.
Muzej je otvoren za posetioce od utorka do petka od 10 do 18 časova, subotom i nedeljom od 10 do 14 časova. Ulaz je besplatan.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine