Rimokatolička crkva Ime Marijino

Ovo je prva katolička crkva u Novom Sadu, izgrađena u prvoj deceniji XVIII veka. Nalazi se na glavnom gradskom trgu na adresi Trg slobode, u centru Novog Sada.

Prvi oblik ove crkve porušen je 1742.godine, a nova građevina, sadašnja “katedrala” kako je meštani zovu, podignuta je 1895.godine, po projektu poznatog arhitekte i graditelja Đerđa Molnara koji je već 1892.godine imao spremne arhitektonske planove za nju. Izgrađena je u isto vreme kad i zgrada Magistrata (Gradska kuća). Molnar nije za izradu crkve tražio nikakvu materijalnu nadoknadu jer je želeo da pruži svoj doprinos svom gradu i crkvi. Na projektu je radio sa građevinskim preduzimačima po imenu Stefan Gusek i Karl Lerer. Izgrađena je u neogotičkom stilu.

Katolička crkva Ime Marijino Novi Sad - Katedrala
Katolička crkva Ime Marijino Novi Sad – Katedrala

Crkva ipak nije katedrala jer se sedište Bačke biskupije nalazi u Subotici, a katedrale su objekti koje predstavljaju sedište biskupa. Međutim, iz dubokog poštovanja građana prema njoj, dobila je vremenom taj epitet. Praznik hrama je 12. Septembar.

Crkva je postavljena na pravcu severoistok-jugozapad. Ima toranj visine 72m i krst od pozlate. Ulaz u crkvu nalazi se naspram Gradske kuće i krasi ga masivan dvokrilni portal, dok je iznad njega reljefni grb sa tekstom „Krst ljubavi“ (Crux amore ). Iza glavnog objekta nalazi se Katolička porta sa zgradom katoličke crkvene opštine “Plebanija”. Takođe, tu su i palata Vatikan i Kulturni centar Novog Sada.

Unutrašnjost crkve krase 4 oltara. Oltar Uskrsnuća Isusova, oltar posvećen Hristovom grobu, oltar sa velikom ikonom Majke Božije sa ugarskim kraljevima Ištvanom i Laslom, i oltar posvećen svetom Florijanu. Skulpture na oltarima rađene su mramorizacijom, tj. Imitacijom kamena. Ispod hora smeštena je bista arhitekte Đerđa Molnara koji je zaslužan za ovu velelepnu građevinu.

Katolička crkva Ime Marijino Novi Sad
Rimokatolička crkva Ime Marijino
Rimokatolička crkva Ime Marijino