Galerija Matice srpske

Galerija Matice srpske smeštena je na adresi Trg galerija 1, u zgradi pređašnje Produktne berze. Osnovana je 1847. godine u Budimpešti na predlog tadašnjeg sekretara i člana Matice srpske, Teodora Pavlovića. On je prekoštampanih medija pozvao sve ljubitelje umetnosti i vlasnike umetničkih dela koji su voljni da ih poklone za Srpsku narodnu zbirku (tadašnji Muzeum) kako bi se sačuvalo srpsko kulturno bogatstvo. Srpska narodna zbirka preseljena je 1958. godine na sadašnju adresu odakle deluje samostalno kao Galerija Matice srpske. Od osnivanja Galerije predviđeno je Statutom da su dozvoljeni pokloni i donacije u vidu umetničkih dela, iz svih epoha stvaralaštva.

Galerija Matice srpske
Galerija Matice srpske

Danas umetnički fond Galerije Matice srpske predstavlja skup srpske umetnosti od XVII sve do XX veka koji je decenijama upotpunjavan. Galerija sadrži 58 poklon zbirki različitih autora, upravo zahvaljujući mogućnosti poklanjanja, sve ukupno oko sedam hiljada umetničkih radova. Radovi su reprezentativni primeri nacionalne istorije umetnosti koja je na ovaj način sačuvana od zaborava. U Galeriji se vrši njihovo izučavanje, čuvanje i korišćenje u određene svrhe pod određenim uslovima. Osnovu tj. temelj oko kojeg su se vremenom sakupljala sva ostala umetnička dela jeste poklon zbirka porodičnih portreta Save Tekelije, velikog srpskog dobrotvora koji je bio i prvi predsednik Matice srpske.

Svi predmeti koji se nalaze pod okriljem galerije, sistematski su razvrstani u slikarstvo, grafiku, crtež, vajarstvo, oleografiju i kopiju. Dostupni su za javnost u okviru stalne postavke i na povremenim izložbama.

U želji da umetnost približi na jednostavan i razumljiv način i najmlađima, Galerija organizuje kreativne edukativne radionice za decu u kojima ih stručna lica upoznaju sa srpskom kulturnom baštinom. Radionice se organizuju u prostoru specijalno opremljenom za decu koji se naziva Dečja soba.

Galerija Matice srpske otvorena je za posetioce od utorka do subote u periodu od 10 do 18 časova. Poseta se može organizovati grupno(potrebno zakazivanje) ili individualno.

Galerija Matice srpske