Galerija Atelje 61

Ova ustanova nalazi se na Petrovaradinskoj tvrđavi na broju 9 i predstavlja jednu od retkih takve vrste u celom svetu što je čini veoma kulturološki značajnom kako za Novi Sad tako i za Srbiju.

Galerija Atelje 61
Galerija Atelje 61

Atelje 61 je ustanova za izradu tapiserija na osnovu kartona umetnika, ali takođe, osim izrade, cilj njenog postojanja je čuvanje i popularizovanje umetnosti tapiserije. Formiran je 28. februara, 1961. godine od strane tadašnjeg Narodnog odbora Grada Novog Sada. Načine delovanja ove ustanove osmislili su zajedničkim snagama i veštinama jugoslovenski slikar Boško Petrović i Etelka Tobolka, te se oni smatraju pokretačima tapiserije kao nove vrste likovne jugoslovenske umetnosti.
1980. godine Atelje kao ustanova počela je da se bavi i izlagačkom delatnošću, 1987. godine pokrenuta je Škola tkanja koja radi sa polaznicima i danas, a 1999. godine otvorena je galerija tapiserija koja nosi naziv „Boško Petrović“.
Upravo zbog toga što ova vrsta umetnosti nema nikakve preteče na našim prostorima, dobija na značaju kao nešto originalno i novo za stvaranje umetničkih dela. Mnogi slikari, grafičari, dizajneri, vajari su kroz tapiseriju videli drugačiji aspekt svog dela. Na nekoliko stotina kartona predložaka urađen je „prevod“ dela sa slike (crteža, skulpture itd.) na tapiseriju veštinom tkalja u Ateljeu. Zbog izuzetne sposobnosti i talenta, tkalje se nazivaju i koautori dela na kojem rade. Oni vešto tkanjem preslikavaju autorsko umetničko delo na tapiseriju.
U vlasništvu Ateljea 61 nalazi se Zbirka tapiserija koja danas broji preko 260 eksponata čiji su autori Boško Petrović, Milan Konjović, Stojan Ćelić, Ankica Oprešnik, Jagoda Bujić, Nada Mančić i drugi. Od samih početaka, ustanova se bavi i izradom tapiserija po narudžbi, tako da se svi zainteresovani mogu raspitati za više informacija u prostorijama Ateljea.
Zbirka predstavlja jednu od najbogatijih u Evropi, a kolonija tapiserista sa izuzetnom umetničkom veštinom tkanja čini Atelje 61 jednom od veoma retkih radionica takve vrste na celom svetu.