Futoški park

Futoški park je jedan od lepših parkova u Novom Sadu i nalazi se u istoimenoj ulici pored Instituta za zdravstvenu zaštitu dece Vojvodine. Formiran je kao sastavni deo Jodne banje, početkom XX veka. Park zauzima površinu od oko 8 hektara.

Futoški park
Futoški park

Mađarski pejzažni arhitekta, Armin Peca – Mlađi, izradio je 1907. godine projekat za ovaj park, međutim on tada nije realizovan, mada se mogu prepoznati neki njegovi elementi iz prvobitnog projekta. 1964. godine rađena je rekonstrukcija parka prema projektu obnove kojeg je osmislio Ratibor Đorđević.

Futoški park Novi Sad
Futoški park Novi Sad

Futoški park u celini sa Jodnom banjom zaštićen je 1986.godine režimom zaštite drugog stepena i predstavlja značajan kulturno-istorijski spomenik za Novi Sad. Bogat je florom i faunom. Poseduje preko 100 različitih biljnih vrsta, ima pažljivo iskrojene stazice, aleje i odmorišta. Dominantna vrsta su visoki lišćari (likvidambra, sofora, crni orah, magnolija, hrast lužnjak, bela topola).

Futoški park 1Od dekorativnih stabala parkom dominiraju stablo platana, stabla tulipanovca i piramidalna bela topola. Četinarske vrste koje gospodare ovom zelenom površinom su močvarni čempres, kalifornijski libokedar, crni bor, beli bor i Pančićeva omorika. Takođe, park predstavlja i bogato geotermalno izvorište sa čak 7 bušenih bunara.

Futoški park u Novom SaduU Futoškom parku nalazi se jedan poseban vodeni prirodni ekosistem u malom nepravilnom jezeru u jugozapadnom delu parka. Ono je plitko i snabdeva se atmosferskim i podzemnim vodama, što park čini još atraktivnijim za posetioce i ljubitelje prirode.Futoški park 2

Futoški park