Dvorac Eđšeg

Objekat Eđšeg izgrađen je 1890. godine za potrebe streljačkog društva Novog Sada, na stogodišnjicu od osnivanja istog. Nalazi se na adresi Antona Čehova 4. Projektovao ju je poznati arhitekta Đerđ Molnar u eklektičkom stilu, a sagradio zidar Karl Lehrer. Proglašena je spomenikom kulture i stavljena pod zaštitu države 2007. godine. Naziv ovog objekta je mađarska reč koja znači „Jedinstvo“ tj. to je naziv sportskog kluba koji je dugo godina bio smeštan u prostorijama Eđšega.

Dvorac Eđšeg Novi Sad
Dvorac Eđšeg

Ova kulturna baština je godinama bila svratište za beskućnike, u skoro potpuno ruiniranom stanju, sve do 2012. godine kada je rekonstruisana i u potpunosti opremljena. Radove je nadzirao Zavod za zaštitu spomenika kulture, a iznos uložen u rekonstrukciju je 55 miliona dinara. Eđšeg sadrži tri sporedne dvorane i veliku balsku veoma bogato dekorisanu.

15.09.2014. godine Eđšeg je konačno dobio svoju namenu. Na svečanom otvorenju prostorija nakon rekonstrukcije, date su na korišćenje novom centru kulture grada. Objekat je idealno mesto za organizovanje kulturno-umetničkih dešavanja, koncerata, takmičenja i drugo.