Dunavska ulica

Pored ulice Zlatna greda, Dunavska se ubraja među najstarije ulice u Novom Sadu. Nalazi se između “Zmaj Jovine” ulice i Beogradskog keja, u samom centru grada. Ulica je nastala u XVIII veku i prvobitno je imala oblik nasipa između dve bare, sve do 1918. godine kada je jedna strana zatrpana. Nakon toga, ulicu su nazivali dugo godina Aufden Brűck što na nemačkom jeziku znači “Na mostu”. Tu su se vremenom razvijale trgovačke radnje.

Dunavska ulica Novi Sad
Dunavska ulica Novi Sad

Mađari su je nazivali Duna utca. Između Prvog i Drugog svetskog rata nosila je naziv po Jaši Tomiću, a u toku Drugog svetskog rata Mađari su joj dali ime po doktoru Laslu Bordošiju. Tek od 1944. godine, Dunavska ulica dobija sadašnje ime.

Dunavska ulica nocu
Dunavska ulica nocu

U njoj su dokazi stare srpske arhitekture ostali sačuvani u vidu jednospratnih i višespratnih stambenih objekata koji i sada imaju tu namenu, dok su se ipak neki pretvorili u ugostiteljske i trgovačke lokale. Mesto za život u ovoj ulici bilo je veoma skupo na tržištu nekretnina jer su u Dunavskoj živeli samo oni najimućniji. Jedan deo Dunavske ulice čini jedan od najlepših gradskih parkova koji takođe nosi naziv po reci Dunav. A sa druge strane ulice smešteni su Muzej Vojvodine i Istorijski muzej. Ova gradska ulica je danas sa razlogom omiljeno šetalište i sastajalište novosađana.

Dunavska ulica
Dunavska ulica
Dunavska ulica