Banovina

Banovina
Banovina

Zgrada Vlade i Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, među novosađanima poznatija kao Banovina ili Banska palata, predstavlja jednu od najlepših građevina arhitekture XX veka u Srbiji. Nalazi se na Bulevaru Mihajla Pupina, na prostoru “Malog Limana”. Izgrađena je tridesetih godina XX veka, prema projektu srpskog arhitekte Dragiše Brašovana. Novosađani je često nazivaju i imenom “Bela krstarica” zbog svog specifičnog oblika potkovice.

Banovina nocu Novi Sad
Banovina nocu Novi Sad
Banovina nocu
Banovina nocu

Zgrada je podignuta na površini od 28 hiljada kvadratnih metara, nekadašnjeg Bulevara Kraljice Marije. Dužina zdanja iznosi 185 metara, a u visinu je izgrađeno na 5 etaža. Kompleks Banovine čine dve zgrade od kojih jedna sadrži 147 prostorija, a druga (potkovičasta) 569 posebnih odeljenja. Zgradu krasi fasada od bračkog mermera. Vajarske radove radili su bračni par Baranji, reljefe sa likovima kralja Petra I, kralja Aleksandra, Radomira Putnika, Stepe Stepanovića, vojvode Živojina Mišića, i stilizovane grbove sa životinjskim motivima na Administrativnoj zgradi.

Ovo zdanje bilo je u službi Dunavske banovine, jedne od 9 jugoslovenskih banovina koja je data na upravljanje Novom Sadu od 1929. godine odlukom kralja Aleksandra I Karađorđevića.

 

Banovina